Bullet journal tracker - jak sledovat návyky I.

Kdy jste naposled měnili ložní prádlo? A kdy jste naposled byli na preventivní prohlídce u zubaře? Bylo to loni nebo snad předloni? V této sérii článků se zaměřím na to, jak je pomocí tzv. trackeru v bullet journalu možné sledovat opakující se činnosti nebo návyky.

Zdroj: 29 secrets

Tracker je jednoduše nástroj, který se dá snadno zakomponovat do BuJo a který vám může pomoci sledovat věci, které se pravidelně či nepravidelně opakují. To vám umožní mít o nich přehled, nezapomínat na ně a dělat je včas. Též vám může pomoci sledovat nějaký “trend” - třeba kdy dostáváte migrénu.

Záleží jen na vás, co budete chtít sledovat. Nejčastěji lidé sledují věci týkající se domácnosti - výměnu ložního prádla, důkladný úklid, mytí oken či praní. Dále si můžete vést přehled o svém zdravotním stavu - to může mít podobu menstruačního kalendáře, preventivní návštěvy lékařů, výskyt úskostných stavů, hubnutí či dodržování diety.Sledovat můžete i opakující se činnosti v práci. ¨

Jak na to?
Zdroj: Zen of Planning
Nejjednoduší je vytvořit si na samostatné stránce BuJo tabulku. Jedna osa se týká činností, které chcete sledovat - každá činnost na jeden řádek. Druhá osa značí dny - v týdnu či měsíci. Vznikne vám mřížka, kde si každý den vybarvíte políčko, pokud jste činnost ten den dělali. Tento tracker se hodí pro pravidelnější a častěji se opakující činnosti. Někteří lidé si takto zaznamenávají např. čištění zubů, odličování a podobně, což mě osobně přijde už trochu postavené na hlavu, ale budiž.

Co a proč sledovat?
Tracker je dobré použít tam, kde se vám nedaří některé činnosti dělat včas nebo o nich chcete mít přehled. Nedaří se vám pravidelně cvičit nebo brát léky? Máte často bolesti hlavy a chcete zjistit, zda existuje nějaký spouštěč? Chcete mít přehled, kolik toho za týden či měsíc přečtete? To jsou přesně věci, které můžete zanést do svého trackeru.

Stejně tak můžete tracker použít pro pracovní činnosti. Musíte každý týden vyplnit excelovou tabulku nebo spočítat tržbu a občas na to zapomenete? Hoďte to do svého diáře.

Dejte si však pozor, abyste se nedostali do zajetí odšktrnutých čtverečků, které může vést až k obsesivnímu sledování každého detailu vašeho života. Na místě je vždy otázka, zda jde pořád o užitečný tracker nebo spíš projev touhy po absolutní kontrole.

Zdroj: Zen of Planning
Já osobně sleduji jen pár věcí, pracovních a osobních. V práci například to, jak se mi daří zapisovat do databáze (ideální stav by byl denně …), krátké porady s každým podřízeným či příspěvky na Facebooku. V osobním životě pak cvičení, stravování a aktuálně máme v domácnosti i tracker na naše kombuchy.

O tom, co a jak můžete sledovat v oblasti zdraví, pracovních povinností a spoustě dalších věcí, budou následující články.

Komentáře

Oblíbené příspěvky