Level 10 Life - jak dosáhnout ve svém životě maxima

Jestli jste četli minulé články, tak už víte, co je to Bullet Journal (či zkráceně BuJo) a jak moc vám může pomoci například ve studiu. V tomto článku se podíváme na jednu konkrétní techniku, která vám pomůže vyhodnotit, kde se právě v životě nacházíte a kam se chcete dostat. A následně vám pomůže naplánovat si, jak svých cílů dosáhnout. Tato technika se jmenuje Level 10 life.

Zdroj: Boho Berry
 Level 10 Life - život na desítce
Jde vlastně o jednoduchou myšlenku - realisticky si zhodnoťte 10 oblastí svého života a umístěte je na stupnici od jedné do deseti. 10 je maximum, takový ideální život. Spoléhejte se na svůj instinkt, příliš dlouze nepřemýšlejte a hlavně, nikoho se neptejte a nenechte si do toho mluvit. Ani vašimi vnitřními hlasy, které občas zní třeba jako babička (“děvenko, na co čekáš, já v tvém věku už měla čtyři děti”) či závistivá sousedka (“sedí v kanclu, ťuká do počítače a říká tomu kariéra”). Což je mimochodem dobrá rada i pro ostatní oblasti života ;-)


Zde je 10 oblastí, nad kterými se zamyslete:
  1. Rodina a přátelé
  2. Osobní rozvoj
  3. Finance
  4. Kariéra
  5. Partnerský vztah
  6. Zábava a odpočinek
  7. Přispívání (dobrovolnictví, pomoc druhým)
  8. Zdraví a fyzická kondice
  9. Spiritualita
  10. Fyzické prostředí (životní prostor)


Nemusí jít nutně o těchto 10 oblastí. Pokud to tak cítíte, můžete některé oblasti vynechat či nahradit jinými. Například spiritualita je spíše americký koncept, který pro většinu lidí tady není příliš uchopitelný. Představit si pod ním můžete oblast duchovna - vše od organizované víry až po meditace. Pokud si kladete otázku, proč se v této oblasti vlastně rozvíjet, nahraďte ji jinou.
Výsledek si zaznamenejte do své BuJo nebo někam, kde s k němu budete mít možnost pravidelně vracet. Využít můžete původního Kola životního zhodnocení, ale klidně si své výsledky zaneste do nějakého grafu či tabulky nebo si vymyslete nějaký jiný způsob.
Kolo životního zhodnocení 
Životní cíle
Máte zhodnoceno, někde jste na trojce, v jiné oblasti třeba na sedmičce. Teď nastává čas se zeptat, co pro vás osobně v té které oblasti znamená desítka. Je pro vás desítka v oblasti financí mít naspořený milion? A v oblasti zdraví to je třeba uběhlý maraton? Buďte co nejkonkrétnější a zároveň buďte realisté (vyhrát olympiádu asi už nezvládnete, i když kdo ví).  Své cíle si opět sepište, třeba hned na stránku vedle.


Následně se sami sebe zeptejte, jak svého cíle můžete dosáhnout a co je nejbližší možný kroky, který můžete udělat. Tedy jednoduše, pokud jste v oblasti partnerského vztahu na šestce, jak by vypadala desítka? A jak se ze šestky dostanete na sedmičku? Své odpovědi formulujte do konkrétních kroků, např. jeden den v měsíci dáme děti k babičce a budeme se s partnerem věnovat pouze sobě navzájem.  


Zdroj: Little coffee fox

Je ideální, pokud se k svému zhodnocení, cílům a krokům můžete pravidelně vracet. Já jsme si na základě zhodnocení rozpracovala několik cílů na rok 2017, ke kterým se vracím každý měsíc a rozplánuji je na ještě menší kroky na nejbližší týdny.

Někdy se stane, že se cíle změní - nastanou třeba nové okolnosti ve vašem životě. Nebo se prostě k nějakému cíli nedostanete nebo i přes vaši snahu se ho nepodaří naplnit. Zamyslete se, zda jste si nenastavili nedosažitelný cíl, a pokud tomu tak není, prostě dál pokračujte. Je v pořádku nebýt pořád produktivní.

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky