Bullet journal - jak si uspořádat život

Možná už jste zaslechli někoho mluvit o bullet journal. Pod tímto anglickým spojením, které zatím v češtině nemá překlad (takový “odrážkový diář” nezní úplně sexy), si můžete představit ultimátní nástroj produktivity - šitý na míru vašim potřebám, snadno použitelný, uspokojivý. Bullet journal vám pomůže zorganizovat si všechno, na co si jen vzpomenete - projekty v práci, úklid domácnosti,sledování vašeho spánku, kroužky vašich ratolestí či návštěvy u zubaře, prostě celý život.

Zdroj: Boho Berry, Pinterest
Bullet journal se dostal do širšího povědomí lidí po celém světě před pár lety. V současnosti existují celé online komunity, které šíří blaho tohoto systému dál a dál - mezi studenty, matky v domácnosti, učitele, manažery a další.

Zaujala jsem vás? Chcete vědět více? Zde je tedy jednoduchý návod, jak na to.


Co to vlastně bullet journal je?
Bullet journal je plně analogový systém. To znamená, že vám stačí papír (sešit) a tužka. (Aspoň zpočátku, než propadnete kouzlu kvalitních sešitů a fajnových per, fixů či washi pásek, ale o tom až později). Je to primitivní - proto to v dnešním přetechnizovaném světě funguje!


S tímto konceptem přišel Ryder Caroll a pokud umíte anglicky, můžete se kouknout na jeho stránky a video. Základní mylšenka je jednoduchá - všechny seznamy, diáře, plány a poznámky máte v jednom sešitě. Je to diář, deník, seznam úkolů a plánovač v jednom. Jejich poměr a podoba je přitom na vás - neexistuje žádná šablona, jak na to. Díky tomu bude váš bullet journal přesně takový, jaký potřebujete - jednoduše profesionální, umělecky načančaný nebo něco mezi tím.


Pro mě osobně je bullet journal něco jako externí disk, kam odkládám věci ze své hlavy, abych na ně nemusela myslet. A pevně věřím tomu, že tím, že si napíšu nějaký úkol či schůzku na papír a rukou, ulevím tím své hlavě účinněji než kdybych ho naťukala do nějaké aplikace v mobilu (a vzhledem k tomu, že v práci používám i různé online aplikace, tak srovnání mám).


Ok, jdu do toho. Jak začít?
Začněte jednoduše tím, že si vezmete obyčejný sešit (linkovaný, čtverečkovaný, prázdný - je to úplně jedno) a propisku, tužku nebo pero.


Klíč
Na první stranu sešitu si napište svůj “klíč” - to je sada symbolů (neboli “bullets), které ukazují, zda se jedná o schůzku či úkol. Já používám základní symboly - trojúhelník pro pracovní schůzky, čtvereček pro úkoly a činnosti, vykřičník pro důležité věci, kolečko pro soukromé aktivity (např. setkání s kamarády, rande) a srdíčko pro sportování. Začněte třeba stejně, pokud víte, že potřebujete další značky, můžete si je rovnou vymyslet, či se inspirovat u jiných.



Index
Na další stránku si napište Index - zde budete psát čísla stránek a co obsahují (“Nápady na dárky” na straně 3, Měsíční cíle na straně 10 a Týden od 2. Února na straně 15).




Future log
Následuje “Future log” - sem si budete psát věci, o kterých víte, že se uskuteční v daleké budoucnosti (třeba dovolená v červnu), ale ještě pro ně nemáte týdenní či denní přehled.

Zdroj:  Boho Berry, Pinterest
Měsíční, týdenní a denní přehledy
Zde se odehrává ta pravá magie. Měsíční přehled je stránka či dvojstránka, kam si píšete důležité termíny, deadliny nebo třeba narozeniny rodinných příslušníků. Co se týče týdenních a denních přehledů, tady je to hodně na vás a případně několika pokusech, které vás dovedou k tomu, co je pro vás ten nejlepší systém. Někdo potřebuje přehled celého týdne - třeba já.



Na dvojstránce mám rozplánovaný celý týden, takže vidím, co mě který ten den čeká. Pro někoho je lepší si ráno či večer napsat na stránku “pondělí 13. února” a sepsat si činnosti a schůzky, které ho ten den čekají. Následující den si za tento seznam napíše “úterý 14. února” a udělá to stejné.
Ať tak či tak, každý den si napíšete, co vás čeká. Trojúhelníček pro setkání s kolegou k projektu, čtvereček pro dodělání článku. Po setkání či splnění úkolu buď trojúhelníček vybarvíte nebo proškrtnete (já barvím, je tak na první pohled vidět, co je hotovo a co ještě ne). Pokud se schůzka zruší, trojúhelníček proškrtnu, pokud se přesune, trojúhelníček přeškrtnu šipkou.

Sbírky

Další možností stránek, které můžete ve svém bullet journals mít jsou tzv. sbírky (collections), což jsou většinou různé seznamy. Sem patří například má oblíbená stránka “Nápady na dárky”, protože nápad na super dárek se objevuje vždy cca 9 měsíců před narozeninami či vánoci, ale samozřejmě si na něj nikdy nevzpomenete, když je aktuální. Co mám ve svém bullet journalu já:
  • přehled návštěv lékařů (kdy jsem naposledy kde byla a kdy se znovu objednat na kontrolu)
  • stránku s oblíbenými rychlými jídly pro případ, že dojde inspirace,
  • seznam filmů a knížek, na které se chci podívat
  • věci k probrání na poradě



Tyto stránky se mohou vyskytovat volně ve vašem bullet journalu - dopíšete úkoly na pondělí a zjistíte, že si potřebujete napsat, kam všude jste při hledání práce poslali svůj životopis (a proto je tak důležitý index, díky kterému budete vědět, kde co máte). Já mám pro tyto stránky vyhrazenou sekci vzadu mého sešitu.
Součástí mého sešitu jsou pak ještě stránky určené pro poznámky.


Proč to funguje?
Na první pohled může bullet journal vypadat jako spousta zbytečné práce - proč trávit čas tím, že si budete rýsovat a číslovat diář, když je dnes možné koupit krásné diáře a plánovače v každém papírnictví. A nebo si s chytrým mobilem v ruce ťukáte na čelo, protože dnes je přeci všechno online, nač psát, když stačí telefon a pár chytrých aplikací.

Pokud jste pošuk, který potřebuje mít věci udělané určitým způsobem (jako já), pak odpověď je jednoduchá - uděláte si diář do posledního puntíku přesně tak, jak to vyhovuje vaší kompulzivně obsedantní duši. To ale platí i pro ty, kteří se tak nějak spokojí s tím, co pro ně předchystají ostatní. Bullet journal poskytuje absolutní svobodu a tvárnost, díky které si brzy vytvoříte systém, který funguje jen pro vás.

Pro technologické maniaky - vyzkoušejte to. Psaní rukou opravdu vyvolává jiné pocity a odezvy mozku než ťukání do mobilu. Vzpomeňte si na Myslánku z Harryho Pottera - bullet journal funguje podobně. Nikdo navíc neříká, že máte zapomenout na všechny technologické vymoženosti.




Bullet journal je sranda - i když si myslíte, že nejste umělecky nadaní, bullet journal může být jistou formou uměleckého vyjádření. Bullet journal některých lidí připomíná umělecká díla, jiní ho využívají jako svého druhu scrapbook a pro dalšího zase může být vyjádřením jeho minimalistického přístupu k životu.

Komentáře

Oblíbené příspěvky