Bullet journal tracker - inspirace pro zdraví a psychickou pohodu (III.)

V předchozích článcích jsme se podívali na to, co je tracker a jak (a proč) ho používat pro sledování času. V tomto článku se zaměřím na to, jak využít BuJo tracker pro zdraví a psychickou pohodu.

Mnoho lidí po celém světě používá BuJo také ke sledování svého zdraví - psychického i fyzického. Tracker vám tak může pomoci shodit pár kilo (nebo naopak pár přibrat - prostě se zdravě stravovat), vychytat příčiny bolesti hlavy nebo dát do souvislosti náladu s menstruačním cyklem. Jako u všech ostatních trackerů je tedy hned na začátek si ujasnit, co a proč chcete sledovat. Zde přináším pár nápadů ;-)

Zdroj: Pinterest
Zdravé stravování a váha
Zdroj: productiveandpretty.com
Je pro vás důležité vědět, jak se stravujete? Tracker tak může mít podobu každodenních záznamů o jídle - co jste jedli, kdy, jak jste se u toho cítili. Nebo může mít podobu prostého políčka, které odškrtnete každý den, kdy dodržíte svou dietu. Sledovat můžete samozřejmě i svou váhu. Zjistíte tak třeba to, zda se nepřejídáte při stresu nebo zda do sebe vůbec přes den dostanete něco pořádného. Pokud máte komplikovaný vztah s jídlem, tracker vám může pomoci na cestě za zdravým stravováním (ale v těchto případech je vždy dobré konzultovat nějaké odborníky - např. Anabell).


Zdroj: Pinterest

Tracker pro chronicky nemocné  
Pokud trpíte nějakou chronickou nemocí, tracker vám může pomoci vysledovat určité vzorce, jako třeba spouštěče migrény nebo aktivní fáze nemoci. Sledujte symptomy, zaznamenávejte si i věci, které nemusí mít na první pohled souvislost s vaší nemocí. Třeba zjistíte, že kýchání předznamenává ukrutnou bolest hlavy nebo nechutenství záchvat epilepsie. Viděla jsem i tracker, kde paní s Crohnovou chorobou zaznamenávala konzistenci své stolice.

Cvičení
Další věc, kterou můžete dát do svého trackeru, je například splnění určitého počtu kroků nebo návštěva tělocvičny. To vám poskytne pěkný přehled o vašich aktivitách.


Zdroj: Boho Berry 

Sledování nálady
Sledovat svou náladu můžete jen tak, nicméně náladový tracker je velmi dobrý nástroj pro lidi, kteří bojují s depresí či úzkostmi. Může vás upozornit na nastupující depresi či vám pomoci zmapovat vaše úzkostné stavy. Pokud chcete sledovat čistě jen náladu, můžete zkusit např. Barevný tracker - každé náladě přiřaďte jednu barvu a každý den vymalujte políčko trackeru podle vaší převažující nálady. Pokud jste kreativní, vytvořte si Náladovou mandalu. Načrtněte si mandalu a každý den vybarvěte jeden kruh dle své nálady.  

Zdroj: @low.key.art

Sledování sebepoškozování. Zdroj: Pinterest
Náladu můžete sledovat také v souvislosti s dalšími věcmi. Pro dámy je možné sledovat svou náladu v průběhu menstruačního cyklu. Můžete si také zaznamenávat, co vyvolalo vaši úzkost či špatnou náladu nebo depresevní stav.
Do vztahu můžete dát svou náladu i s jídlem. Cítíte se ten den unavaně a smutně? Není příčina třeba ve fastfoodu, který jste měli k obědu? A nebo klidně v nečem jiném. Podstata je, že tracker vám umožní sledovat vzorce vašeho chování a dávat je do souvislostí s jejich možnými příčinami.

Pár osobních tipů
Já osobně nejsem příliš trackovací člověk, ale tracker mi přijde fajn tam, kde chci zavést nějakou změnu - např. trochu více přemýšlet nad tím, co jím nebo se více hýbat. Z několika BuJo skupin však vím, že pro spoustu lidí s chronickou či psychickou nemocí je tracker něco, co jim nemoc pomáhá zvládat.


Zkoušejte, co vyhovuje vám. Od toho BuJo je. Udělejte si tracker, zjistěte, zda vám vyhovuje nebo zda jste se k němu vrátili dvakrát a pak na něj zapomněli. Jako u všeho je podstatné ptát se po smyslu.  A také si dávat pozor na to, abyste nezačali věci dělat jen kvůli odškrtnutému čtverečku ve svém diáři.

Zdroj: Boho Berry 

Pro mou psychickou pohodu funguje nejlépe zaznamenávat si, za co jsem ten den vděčná. Schválně, zkuste hned teď vyjmenovat tři věci, které vám udělaly radost nebo se vám povedly. Vsadím se, že to pro velkou část z vás bude obtížné. Ale dejte tomu chvíli a půjde to snáze. A vaše myšlenky se začnou soustředit více na pozitivní věci místo toho, co se nedaří.

Komentáře

Oblíbené příspěvky